Domowy Szpital nagrodzony Kryształową Cegłą. Gratulujemy.

 

Ośrodek Opieki Medycznej „Domowy Szpital” Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Białej Podlaskiej został zwycięzcą w kategorii „Obiekty Zdrowia” XVII edycji prestiżowego konkursu o „Kryształową Cegłę”, którego organizatorem jest Polskie Towarzystwo Mieszkaniowe w Lublinie.

W konkursie udział wzięły 42 obiekty z trzech krajów: Polski, Białorusi i Ukrainy.

W dn. 8 grudnia w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie odbyła się uroczysta gala podsumowująca.

Głównym celem konkursu jest pobudzanie aktywności ekonomicznej, gospodarczej i obywatelskiej regionów Europy Wschodniej poprzez  promowanie i dokumentowanie działań w zakresie rozwoju regionalnej infrastruktury, budownictwa i architektury. Przyczynia się to do poprawy jakości i estetyki budowli, a także do przywracania miastom ich dawnej świetności dla zachowania europejskiego dziedzictwa kulturowego.

„Domowy Szpital”

Inwestor: Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Białej Podlaskiej

Biuro Projektowe: ARCH-DOM Ryszard Suchora, Henryk Dołęgowski

Projektanci:

Architektura – dr inż. Piotr Trojniel

Konstrukcja – inż. Ryszard Suchora

Wykonawca: Przedsiębiorstwo Produkcyjne Handlowe i Usługowe “DOMBUD” Sp. z o.o.

Opis obiektu:

Architektura budynku Domowego Szpitala oraz rewitalizacji otaczających terenów zielonych została zrealizowana w oparciu o uzgodnienia Konserwatora Zabytków, ze względu na lokalizację obiektu w strefie objętej ochroną Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

Jest ona współczesna zarówno poprzez zastosowanie nowoczesnych materiałów wykończeniowych, rozwiązań konstrukcyjnych jak i przez swoją funkcjonalność. Najważniejszymi elementami architektury są “faliste ściany” zaprojektowane od strony południowej i północnej obiektu. Za ścianami znajdują się dodatkowe trakty skrzydeł bocznych. Elewację części środkowej zostały wykończone blachą aluminiową, w kolorze zielonym emitującym patynę miedzi, zamocowaną na ruszcie, o mniejszej, ale zauważalnej amplitudzie fal. Falisty, ograniczony obrys ścian łagodnie wpisuje bryłę budynku w kontekst zieleni parkowej.

Duże przeszklone powierzchnie budynku zapewniają maksymalną ilość światła naturalnego w pomieszczeniach. Pasy okien przesunięto względem siebie na parterze i piętrze co dodatkowo dynamizuje bryłę. Faliste ściany są wykończone panelami z blachy aluminiowej. Elewacje boczne – zachodnią i wschodnią stanowią “zielone ściany”, na których umocowane są siatki pod pnącza. Ponadto w elewacjach umieszczono duże okna, które dodatkowo zgrupowano w obramowane kompozycje połączone niszami międzyokiennymi. Obramowania wykonane są z blachy aluminiowej. Takie rozwiązania zastosowano w celu optycznego zmniejszenia bryły budynku, a także łagodnego wpisania się obiektu w kontekst otaczającego go parku.

 

Dodaj komentarz

Nie od dziś mówi się, że przyszłość mediów to internet. Większość gazet, rozgłośni i telewizji przechodzi, lub całkiem przenosi się, do świata wirtualnego. Puls Miasta wychodzi naprzeciw swojej społeczności, oferując lokalną telewizję internetową.

REDAKCJA

Agencja Filmowa Reporter

Zbigniew Maciejuk, Ola Majewska, Marek Drwięga

Redakcja

KONTAKT

Agencja Filmowa Reporter

ul. Osterwy 1,
21-500 Biała Podlaska


+48 601 380 302
zbigniew.maciejuk@wp.pl

NEWSLETTER

* Zapisując się do newslettera oświadczasz, że wyrażasz zgodę na przesyłanie wiadomości drogą elektroniczną.